Vardagslydnadskurser
Dessa viktiga kurser sker i  4 steg, varav de 2 första rekommenderas att gå i direkt följd efter varandra. följa direkt efter varandra.  och de rekommenderas varmt av tidigare kursdeltagare! Här utvecklas både du och din hund till att bli ett "team i vått och torrt" ......

Steg 1 - valpar, unghundar & vuxna hundar
En innehållsrik kurs som ger den absolut bästa grunden! Passar valpar från 10 veckor, unghundar och även äldre. Kursen består av mycket praktiska övningar, den är inspirerande omtyckt och väldigt lärorik. Alla får personliga råd.
Målet är att skapa en bra och "tät" kontakt mellan dig och din hund oavsett närhet av övriga kurshundar, vilket vi lägger mycket fokus på, och störningsgraden ökas efterhand. Vi gör namn och inkallningsövningar och  övar impulskontroll. Vi förstärker samarbete, lekintresse, tydlighet & trygghet. Vi  tränar balans och koordination med agilityhinder. Sista gången gör vi r
oliga aktiveringsövningar i skogen och hundarna får även en lekstund tillsammans.   
Steg 2 - fortsättningskurs
Kursen rekommenderas att gå i direkt följd efter steg 1 och den äger rum i de vackra markerna runt gården. De viktiga grundkunskaperna från steg 1  praktiseras nu genom träning av fotgående för att få trevliga hundpromenader med en följsam kontaktsökande hund. Kortare pass tränas hundarna okopplade.
Inträning av sitt, ligg, hälsa, passivitet samt inkallningar & prova-på-spår ingår. Även hundlek. Alla får många personliga råd om just sin hund! Under fikapauserna i skogen  diskuterar vi problemlösning,  hundens mognadsfaser och hur du anpassar
ledarrollen efter hundens utveckling.

Steg 3 - Påbyggnadskurs

Dags för ännu mera vardagslydnad i våra vackra omgivningar där vi skördar frukterna av all nedlagd träning och har, framför allt, väldigt roligt! 
Kursen har ett intresseväckande och omväxlande innehåll där du och din hund får pröva på nya spännande aktiviteter tillsammans med andra positva och ambitiösa hundägare!
Vi fortsätter fot-träningen med slakt koppel och efterhand tränar vi med lösgående hundar. Störningsträningen ökas på efterhand. Detsamma gäller vid inkallningar och sitt-ligg-kvarövningar. "Prova-på-skogs-sök" och olika "tricks" ingår samt, om det är en välfungerande hundgrupp, ingår hundlek med inkallnings-träning varje gång. Fikastund i skogen vid varje kurstillfälle.

Steg 4 - Avancerad vardagslydnad
Nu har hundarna blivit lite äldre och unghundstiden är förbi,men du vill fortsätta träna din hund och gärna tillsammans med andra likasinnade! Teamkänslan med din hund kommer förstärkas och förfinas ytterligare.  Kursen har ett innehållsrikt program som varierar från säsong till säsong, vilket gör att man kan gå denna kurs många, många gånger och ständigt få inspiration och ideer till sin vardagsträning och hemma-promenader. Dina lika trevliga och träningssugna kurskamrater bidrar till en fin kurssammanhållning och gör att steg 3-kursen uppskattas mycket!
Vi rör oss i skogsmiljö med oftast lösa hundar vid sidan. Momenten som vi gått igenom på tidigare kurser läggs in med ökad störningsgrad och längre tidsintervaller. Många nya, kluriga, luriga och roliga övningar samt moment  från olika bruksgrenar ingår.  Under passen med "fri lek" lägger vi in inkallningsträning & olika lydnadsmoment.
Fikastund vid varje kurstillfälle.


 Steg 5 - "LYX" -vardagslydnad
En kurs som startar på önskemål av ett ambitiöst träningssuget steg 4-kursgäng som vill fortsätta tillsammans! Här skördar vi frukten av all tidigare träning och därtill, nya spännande utmaningar!


Agilitykurser

Agility är riktigt roligt!! Det stärker relationen och är inspirerande både för dig och din hund. Efter att hunden har bekantat sig med alla hindertyper  ( tunnlar, gunga, balans, olika typer av hopphinder och däck ) under din trygga ledning börjar dessa sättas samman till serier och banor där du som förare visar vägen på bästa sätt.

Miljöträning, förberedande agility
Denna kurs passar även mycket unga hundar! Vi inleder kurstillfällena med lättsam "social träning" så alla hundar vänjer sig med övriga hundar. Därefter får alla prova en "miljöträningsbana" där hundarna får vänja sig vid att gå högt/gå lågt, gå upp/ gå ner / gå genom, gå på skrammel/vickande underlag, stå på pall/boll etc. Hundarna kan hållas i koppel för de som vill. Därefter introduceras agilityhinderna efterhand. Det viktigaste på denna kurs är hitta samarbete, tilliten och tryggheten  mellan dig och din hund och ha roligt ihop. En bonus är att se agility som en superbra aktivering och den sociala träningen får alla på köpet! 2 förare till varje hund underlättar för hunden. Följaktligen passar denna kurs även förälder med barn (gärna över 9 år) . Kursens upplägg gör att alla åldrar på hundarna är välkomna, gammal som ung.
Allt är byggt och klart vid ankomst!

Agility steg 1 - hinderinlärning i stationssystem
Kursen riktar sig till dig som vill prova agility och se om detta passar dig och din hund, och jag som kursledare har för avsikt att intoducerar denna roliga och fantastiska aktivitet på bästa sätt!
Varje kurstillfälle börjar med ett uppskattat gemensamt pass med social träning/lydnad.
Inledningsvis får hundarna börja med tunnlar och hopphinder, varefter övriga hindertyper introduceras efter hand.
Här tränas ert gemensamma samarbete och hundens trygghet med hindren.  När både du och din hund börjar känna er säkrate så prövar vi stationssystem och korta hinderserier, där det bitvis underlättar att ha hunden okopplad.
Innan kursen är slut har ni alla provat korta roliga hinderbanor som förhoppningsvis kommer ge en härlig känsla och väcka mersmak! Och för er väntar steg 2-kursen!
Agility är fantastiskt rolig för både hund och förare!
Allt är byggt och klart vid ankomst!

Agility steg 2 - fortsättningskurs

Detta är kursen för dig som har upptäckt hur roligt agility är!
På denna kurs kommer du som förare hamna mer i fokus, för nu möts du av nya, lite längre hinderserier med en del inbyggda utmaningar att ta sig an. Och där behöver din hund hjälp av dig, både att du visar rätt väg och även visar den på bästa sätt. Det är dags att börja gå igenom en del förar-sidbyten!
Allt är byggt och klart vid ankomst!


Agility steg 3 - banträning & handling
På denna kurs deltar du som har insett tjusningen  med agility och vill pröva banor av olika svårighet, från lätta till mer utmanande, roliga och lite kluriga.
Här ingår mycket banträning där du övar upp lydnad, hindersäkerhet, motivation, glädje och samarbete. Här prövas din problemlösning samt finslipning av din egen handling samt din hunds teknik.Vi går även vi igenom tävlingsregler. Passar dig som gått agility steg 2-kursen samt även dig som tävlar på klass 1 - 2 nivå.
Allt är byggt och klart vid ankomst!

TUNNELKUL- Kan man ha roligare med sin hund?
Vid ankomst möts du av banor som består av endast tunnlar. Inga hinder som behöver höjas och sänkas, utan en massa tunnlar av olika längd som är sammanbyggda till numrerade banor, från lätta till klurigare. Detta passar alltså alla hundar oavsett ålder som har visat att de gillar tunnlar! 
Bra motion för både hund och förare samt MÅNGA GLADA SKRATT UTLOVAS!
Välkomna!Enskild träning
En möjlighet för dig som vill ha mer personlig hjälp och det är DU som bestämmer innehållet!

Du kommer tiil oss för träning
Jag har fått otroligt bra "feed-back", hundägare upplever omedelbara framsteg då samarbetet med sin hund har fått en helt ny dimension. Du kan träna ensam eller, om du så önskar, tillsammans med 1-2 andra hundägare.
Din önskan kan t.ex. vara:

  • förbättra koppelgående, inkallningar
  • få hjälp med olika problem-beteenden, hundmöten etc.
  • få goda råd om grundträning av din valp/unghund som du just fått hem
  • få träningstips i väntan på din kursstart
  • träna moment t.ex lydnad, agility etc
Vill du träna " med störning" så kompletterar vi med en av gårdens egna hundar.
Timtaxa med betalning på plats.

Träning i din & hundens vardagsmiljö
Bokas i mån av tid.
Du kan ibland uppstå problem i din vardagsmiljö som du behöver få hjälp med. Ibland upplever även  hundägare i grannskapet samma sak, till exempel hundmötesproblematik. Jag kommer hem till dig/er så att vi kan träna praktisk på plats och du/ni får konkreta råd.

Responsen efter mina besök hemma hos hundägare har varit odelat positiv!
Timtaxa samt resetillägg tillkommer.

Spårkurs - personspår ( ej viltspår)
Att vara ute i skogen och låta hunden spåra efter utlagda föremål är fantastiskt roligt  samtidigt som man får frisk luft, motion och umgås i en trevlig liten hundgrupp.
Då hundarna är försedda med sele och
spårlina då de arbetar  och alla raser har en medfödd spårförmåga  så är alla hundar, oavsett ålder, välkomna.
Föraren går  ett spår i skogen och lägger ut föremål och hundens uppgift blir att spåra fram till de utlagda föremålen.
Du kommer snart upptäcka din hunds enorma glädje då den ser att sele & spårlinan packas i ryggsäcken och du kommer bli imponerad över hur mycket en hund klarar med hjälp av sin nos!
Förarna använder oftast spårning som en rolig aktivering på skogs-promenaderna, men för den som önskar finns den även som en tävlingsgren.
Är din hund motions-, lekglad, social och aktiv kan jag rekommendera en sökkurs efter spårkurserna.
Spårkurs - steg 1 / grundkurs
Vi tar till vara hundens naturliga spårförmåga och utvecklar den stegvis. Vi går noggrant igenom grunderna för start – spårande – fynd och lek – avslut. Vi tränar in ett lugnt och fint arbetssätt. Enklare apporteringsövningar ingår. Under fikapausen vilar hundarna samtidigt som vi har teori och njuter av att vara ute i naturen.
Träningsuppgifter mellan kurstillfällena kommer att utdelas.
Spårkurs - steg 2 / fortsättningskurs
Nu vet du att hunden älskar spåra! Då är det dags för nästa steg och du kommer bli ännu mer imponerad av din hund!.
Vi ökar stegvis svårigheterna i spåren som stimulerar både dig och din hund. Vi tränar upp din hunds koncentration och uthållighet med vinklar, förledningsspår, olika terrängförhållanden och liggtider, överraskningar i spår & spårslut, spårpinnar samt apporteringsrutiner, korsspår, spårkartor, uppletande i ruta m.m. En del av spåren kommer nu läggas ut av en annan förare så att du inte vet var spåret går - ett spännande och bra sätt att träna  på tilliten till sin egna hund!  Fikastund i skogen.

Hunden ska klara att vara uppbunden i skogen med bibehållet lugn då föraren lägger ut spår . 
Månadsträffar - med hundträning
Uppskattade, trevliga och lärorika  månadsträffar på helger för dig som gått på kurs i Frösunda. Vi tar en promenad på skogsvägar och gärden i vår vackra bygd, och med jämna mellanrum lägger vi in olika träningsmoment samt pass för "fri hundlek" med  inkallnings-träning.  Paus för matsäcksstund med gemytliga samtal varje gång.
Det brukar alltid vara ett glatt, nöjt och trött gäng som återkommer till bilarna efter ca 2,5 - 3 timmar i skogen. Gruppens stolek varierar från gång till gång, från färre till många hundar och sträckan varierar från 4 - 6 km.
Ett bra och trevlig sätt att träffa likasinnade och hålla igång träningen året om. Valpar/unghundar som vill följa med för att få social träning kan även anmäla sig.   RallyMixkurser
RallyMix passar alla som vill aktivera sig själv och samtidigt träna och ha roligt tillsammans med sin hund. Dessa kurser passar alldeles utmärkt som en förträning till Rallylydnadskurserna, då RallyMix är en friare form och mer belönande gentemot hunden!  Den är mer varierad och här ingår många olika hundsporter t.ex. tricks & konster, agility, freestyle, lydnad samt rallylydnad, vilket hundarna uppskattar.

Precis som i agility och Rallylydnad följer man en bana, här med lättlästa profilbilds-skyltar  som berättar vad man ska göra tillsammans med sin hund. Hunden tränas  att gå i olika positioner runt föraren och tunnlar och slalom förekommer i banorna. Belöning i olika former ingår och all positiv kontakt med hunden belönas. 
Vid varje kurstillfälle går vi igenom nya skyltar och själv-ständig träning varvas med stunder då alla samarbetar.  I varje fortsättningskurs ingår repetition av den föregående och oftast en "träningsbane-tävling" som avslutning. 

RallyMix-kurserna passar utmärkt för dig som vill träna upp ditt och din hunds samarbete på ett glatt och roligt sätt och samtidigt hitta en rolig träningsform. Behöver fotgåendet förbättras på promenaderna hemma så blir det en bieffekt av dessa kurser. Du kan gå kurserna för nöjes skull och för att lära nya saker eller med en målsättning om att tävla längre fram.
Tävlingar i Sthlmstrakten förekommer ibland, och det finns 6 (!) olika tävlingsnivåer. 
Eva är utbildad instruktör av sportens grundare Natasja & Malvina Ravenklint. 

RallyMix, steg 1, Träningsklass:
”Träningsklass” lär ut grunderna i RallyMix och är en rolig  & omväxlande kurs för både hund och förare.  Vi lägger fokus på att träna olika positioner, samtidigt som kontakten , följsamhet och en teamkänsla växer fram. Du får med dig hem "miniskyltar" för att underlätta hemmaträningen. Efterhand fogas allt samman till roliga träningsbanor. Vill man tävla i denna första klass förs hunden i koppel.
RallyMix, steg 2, Startklass: 
RallyMix finns i flera klasser, från Träningsklass till Elitklass.
I Startklassen börjar RallyMix verkligen komma till sin rätt!  Här ingår många nya skyltar, varav många bygger vidare på grundskyltarna. Agility-, trix samt freestyleinslagen kommer till och banorna är mer varierade och roliga. Vi arbetar mer med lösa hundar vilket leder till en större frihet. Under tävling tas kopplet bort under banans gång.
RallyMix steg 3, Klass 1:

Här ingår många nya roliga skyltar med mycket varierad träning som leder till att samarbetet förstärks ytterligare. Under kursen höjs svårighets-graden och många moment kräver hemmaträning. Fot, work och mellan får flera nya inslag, allt blir både  svårare och samtidigt roligare.
Roliga och omväxlande klass 1-banor väntar!
Vidarutbildning efter dessa kurser finns i ytterligare 3 steg.
Sökkurs
En rolig kurs då vi tar vara på hundens sökförmåga! Personer gömmer sig i terrängen som hunden skickas att hitta, och möts då av uppmuntande och rolig lek. Både hund och ägare får bra motion och frisk luft och det är otroligt imponerade att se hur en hund hittar gömda personer tack vara sin nos och lite vind! Träningen underlättas om din hund tycker om människor, har föremålsintresse och är lekglad! 

Alla deltagare i gruppen, även din medföljare, ska vara lättrörlig i skogsterräng och hundvan.
Hunden ska klara att vara lös i skogen under sökarbetet, den ska vara viltren och komma på förarens inkallning.
Aktivitet varvas med passivitet, vilket  innebär att din hund ska klara att vara uppbunden och tyst i skogen. 
Om din hund är lättstressad eller viltintresserad så är en spårkurs ett bättre alternativ. 

Sök - steg 1 / grundkurs
En lekfull kurs då vi börjar från grunden med enkelt och roligt sökarbete. Efterhand utnyttjar vi vinden som vittringsbärare. Vi lägger stort fokus på föremålsintresse och lek och hundarna brukar tycka det är riktigt skoj! Vi tränar även grunderna i apportering.
Förutom att kursdetagarna gömmer sig för varandras hundar måste även deltagarna ansvara för att medföljande 1-2 "hundfria & lekfulla" personer finns att tillgå vid varje kurstillfälle.
Hemläxot kommer ges.
Sök - steg 2 / fortsättningskurs
Vi vidarutvecklar hundens  förmåga att leta efter gömda personer med hjälp av vinden samt komma tillbaka med hittad leksak. Vi tränar dirigering, skick, markering och "påvis" samt lek som belöning.  En stimulerande och motionskrävande kurs för 2- och 4-benta och vi lägger stort fokus på människo- och föremålsintresse, lek och apportering.
"Hundfria & lekfulla" medhjälpare ska alltid finnas med. 

Prova-på-kurs.

En kurs med olika teman vid varje kurstillfälle. 
Tanken är att väcka nyfikenhet inom några hundsporter, och som inspiration för att kunna fördjupa sig inom önskade områden  efter kursen.  


Utställningsträning
Är du sugen på att delta i en hundutställning och få ett domarutlåtande på din hund men känner dig lite osäker på hur det går till?  
Vi går praktikst igenom hur du ska visa upp din hund på bästa sätt i utställningsringen. Det är viktigt att träna dessa moment i samvaro med andra hundar under utställningsliknande former! Vi vänjer även hunden vid hantering av "okända" personer så att domarens hantering inte känns mindre främmande. Vi går teoretiskt igenom hur en hundutställning går till från anmälan till deltagande, dina förberedelser samt klasser, placeringar och bedömningar.
För att delta får din hund inte vara
utåtagerande mot andra hundar.

                

FREDAGS-LYX-promenader.
Härliga skogspromenader tillsammans med våra hundar i skön takt i ett trevligt gäng med tid för både prat och fina naturupplevelser.     
Vi möts på olika förutbestämda platser i vårt närområde, och under 
promenaden håller sig hundarna runt oss, ofta okopplade. Sträckan brukar bli ca 3 - 5 km, och på en mysig plats tar vi en fikapaus i skogen alternativt på ett hundvänligt fik. Hundarna ska vara lekvänliga, dvs. umgås på ett trevligt sätt med övriga hundar, vara  viltrena, inte spåra och komma direkt på inkallning. 
Stämmer detta in på dig och din hund, så välkommen att lyxa med oss på våra mysiga fredagslyxpromenader. En anmälan tillvarje enskilt tillfälle och vi brukar mötas kl. 12 på platsen vi valt. 
Platserna kan t.ex. vara Rosersbergs Slott, Bogesund, Rydboholm, EKO-parker, Issjön etc.

Rallylydnad
Grundkurs

Rallylydnad innebär att du lär in kontakt och följsamhet samt olika moment med hjälp av instruktiva skyltar t.ex. gå fint, sitt, ligg, stå, stanna kvar m.m. Vardagslydnad förbättras och du får en lydigare hund. 

Vi går igenom de olika skyltarnas innebörd och utföranden som ingår i klass 1. Vi lägger in korta och sedan längre banor där skyltarna utförs i en följd.  Du kan både prata och göra handtecken till din hund för att öka förståelsen. Vill du tävla så finns det många tävlingsplatser att välja på i Sthlmstrakten.
Förkunskaper: RallyMixkurserna ger en bra grund och kan rekommenderas alternativt en god  allmänlydnad med  bra kontakt.